DUO FADO INSTRUMENTAL  door  Jan Dijker & Oliver Jaeger                            Actuele cd "Guitarradas & Variações" (2011)  
De Nederlander Jan Dijker (Portugese gitaar) en de Duitser Oliver Jaeger
(Spaanse gitaar/bandoneon) spelen instrumentale  fado. Fado klinkt als op toon gezette gevoelens, als een wandeling door het zielenlandschap, een roep of smekend verlangen, enigszins wegdromend en nostalgisch, soms ook  levendig en vrolijk.Hun nieuwe programma "De magie van de porugese gitaar" is een hommage aan de muziek van de beroemde  Carlos Paredes (1925 - 2004), een meester op de "Guitarra" 
(Portugese gitaar). Hij opende  voor dit 
typische fado-instrument nieuwe wegen, was een muzikale grensverlegger
en ging de dialoog aan met musici uit andere stijlrichtingen. Met Paredes als voorbeeld gaan Jan Dijker en Oliver Jaeger nog verder: Zij verweven in originele fado-composities klanken uit de tango, flamenco of choro en ze improviseren in jazz-geörienteerde arrangementen over liederen uit Brazilïe of Venezuela. Naast muziek van Paredes zelf en zijn illustere voorganger Armandinho, speelt het duo ook titels van tijdgenoten als Luis Guerreiro en Custodio Castelo.
Tenslotte inspireert deze context hen  tot schitterende eigen composities, die de betreffende instrumenten op het lijf geschreven zijn.
De sprankelende toon van de Portugese gitaar en het warme geluid van de Spaanse gitaar of soms de bandoneon verenigen zich daarbij tot indringende muzikale miniaturen. 
Zo completeren ze hun programma van minimalistische klankbeelden op verassende wijze.
Jan Dijker - Portugese gitaar  Oliver Jaeger - Spaanse gitaar & bandoneon